Home | Bioinformatica | Cuprins | Secţiuni | Generalităţi

 

Generalităţi

Ce este bioinformatica?
De ce este necesară bioinformatica?
Despre ce este vorba?
Proiectul Genomului uman
Despre istoria Bioinformaticii
Bioinformatica la ora actuală

Secţiunea următoare =>

 

Bioinformatica la ora actuală

   Cāţiva algoritmi au fost dezvoltaţi şi implementaţi pentru a asigura o interfaţă grafică ce permite utilizatorului accesul la bazele de date existente. Īn acest mod, compararea secvenţelor nou găsite cu acelea stocate īn baza de date este o problemă de cāteva minute. Dar chiar şi aşa, este necesară o analiză atentă a rezultatului şi, eventual, reluarea căutării īn baza de date cu un filtru de selecţie mai fin. Astfel, este posibilă determinarea rapidă a diferenţelor dintre specii, precum şi diferenţele dintre un individ sănătos şi unul bolnav. Bioinformatica poate de aceea conduce la o mai bună īnţelegere a vieţii şi a cauzelor moleculare ale diferitelor boli.

    Una dintre problemele de care se ocupă bioinformatica se referă la crearea şi menţinerea bazelor de date cu informaţii biologice. Secvenţele de acizi nucleici (şi secvenţele proteice legate de ele) constituie majoritatea unor astfel de baze de date. Īn timp ce stocarea şi organizarea milioanelor de nucleotide este departe de a fi trivială, proiectarea unei baze de date şi dezvoltarea unei interfeţe prin intermediul căreia cercetătorii pot atāt accesa informaţia existentă cāt şi trimite noi date este numai la īnceput.

    Cea mai presantă sarcină īn bioinformatică implică analiza acestor secvenţe informaţionale. Bioinformatica (Computational Biology, Bioinformatics) este numele dat acestui proces şi implică următoarele: 

  • Dezvoltarea unor metode de prezicere a structurii şi/sau funcţiei ale proteinelor nou descoperite şi ale secvenţelor din structura ARN.

  • Gruparea proteinelor īn familii de secvenţe īnrudite şi dezvoltarea modelelor de proteine.

  • Ordonarea proteinelor similare şi generarea arborelui filogenetic pentru examinarea relaţiilor de evoluţie.

    Procesul de evoluţie a produs secvenţe ADN care codifică proteine cu funcţii foarte specifice. Este posibilă prezicerea structurii tridimensionale a unei proteine utilizānd algoritmi care au fost deduşi din cunoştiinţele noastre de fizică, chimie şi foarte important, din analiza altor proteine cu secvenţe de aminoacizi similare. Diagrama din figura 3 prezintă procesul prin care secvenţele de ADN sunt folosite la modelarea structurii proteinelor.

Fig. 3. Analiza ADN cu ajutorul calculatorului poate fi utilizată la prezicerea structurii proteinelor.

 


© Cornel Mironel Niculae @fizica.unibuc.ro, 2003-2009, 02-Mar-2011