Glosar Internet

adresa fizica MAC

MAC vine de la Media Access Control. O adresa fizica MAC este un numar intreg pe 6 octeti (48 biti) pe retelele Token-ring sau Ethernet folosit la identificarea unui calculator intr-o retea locala. Initial s-a dorit ca aceste adrese MAC sa fie unice distribuindu-se zone contigue de adrese MAC la diferiti producatori de interfete de retea. Relativ de curand adresele MAC sunt configurabile asa ca dezideratul privind unicitatea lor a nu se mai poate realiza.

ADSL

Asymmetric Digital Subscriber Lines

ATM

Asynchronous Transfer Mode

bridge

Interconecteaza segmente de LAN la nivelul stratului de interfatare cu reteaua si tramsmite ramele intre ele. Un bridge efectueaza functia de releu MAC si este independent de orice protocol de nivel superior (inclusiv Logical Link protocol). El asigura conversia protocolului de strat MAC, dac este nevoie. Exemplu de bridge este:

  • Un PC ce ruleaza programul IBM Token-Ring Network Bridge.

Despre un bridge se spune ca este transparent la IP. Adica, atunci cand un host trimite o datagrama IP catre un alt host intr-o retea conectata printr-un bridge, el trimite datagrama direct catre destinatie. Datagramele incapsulate in rame trec "puntea" intr-un sens sau in altul fara nici un fel de efort suplimentar pentru hosturile din acel LAN. Ele vad in continuare un LAN "mare" si "frumos", fara sa ia in vreun fel cunostiinta de segmentarea LAN-ului.

CATV

Community Antenna TeleVision

Conexiuni cu blocare si fara blocare

Citirea sau scrierea la socketuri poate apare asincron, astfel ele nu trebuie sa blocheze executia altui cod in aplicatia de retea. O astfel de conexiune se numeste conexiune fara blocare (non-blocking connection). Se pot deasemenea face conexiuni cu blocare, in care aplicatia asteapta pana cand citirea sau scrierea se termina inainte de a executa alt cod.

CTI

Computer Telephony Integration

datagrama IP

Unitatea fundamentala de informatie transmisa prin retelele TCP/IP.

date "out of band'

Abstractizarea socket stream include notiunea de date "out of band'' (OOB). Multe protocoale permit ca portiuni de date de intrare sa fie marcate ca speciale in diferite feluri, si aceste blocuri de date speciale pot fi livrate utilizatorului in afara secventei normale.

EDI

Electronic Data Interchange — (1) Metoda de transmitere a ordinelor, imputernicirilor, si altor tranzactii electronice intre locatii sau organizatii. (2) Schimbul de informatie structurata tranzactionala intre calculatoare autonome.

gateway

Interconecteaz retele la nivel mai mare decat bridge-urile si ruterele. Un gateway de regula suporta maparea adreselor dintr-o retea in alta, si poate de asemenea asigura tranformarea datelor intre medii pentru a se asigura conectivitatea aplicatiilor end-to-end. Gateway-urile de regula limiteaza interconectivitatea a doua retele la un subset de protocoale aplicatie suportate de amandoua. 

Nota. Termenul “gateway,” atunci cand se foloseste in acest sens, nu este sinonim cu “gateway IP”. Un  gateway se poate spune ca este opac la IP. Adica, un host nu poate trimite o datagrama IP printr-un gateway; el o poate doar trimite catre un gateway. Informatia referitoare la protocoalele de nivel superior transportate de catre datagrame este dusa mai departe de catre gateway, folosind acelasi fel de arhitectura de retea care este utilizata de cealalta parte a gateway-ului.

ISDN

Integrated Services Digital Network

ISO

International Organization for Standardization

ITU-TSS

International Telecommunication Union - Telecommunication Standardization Sector

MBS

Maximum Burst Size — Parametru de performanta a  ATM definind durata transmisiei la rata de varf maxima acceptata de un circuit virtual ATM  dat.

PBX

Private Branch eXchange. Centrala (switchboard) telefonica digitala sau analogica plasata aproape de abonat si folosita pentru conectarea la retelele telefonice publice sau private. Switchboard - un aparat ce consta dintr-un panou pe care sunt montate comutatoare electrice astfel aranjate incat un numar de circuite sa poata fi conectate, combinate si controlate. In limba romana - minicentrala telefonica la care conectarile se fac automat sau manual.

PDH

Plesiochronous Digital Hierarchy

Pipelining

      La procesoare
Este o tehnica de crestere a vitezei de executie a procesoarelor. Ea consta in divizarea fiecarei instructiuni intr-un numar de etape, fiecare etapa fiind executata de o unitate functionala a procesorului (segment pipeline). Pentru detalii vezi Tehnica pipeline.

POTS

Plain old telephone service

PSTN

Public Switched Telephone Network

PVM

Parallel Virtual Machine. Un sistem software care permite unei colectii heterogene de calculatoare Unix legate intr-o retea comuna sa fie vazuta de un program al utilizatorului ca un singur calculator paralel.

ruter

Interconecteaza retele la nivelul stratului internetwork si ruteaza pachete intre ele. Ruterul trebuie sa inteleaga stryctura de adresare asociata cu protocoalele de retea pe care le suport si sa ia decizii daca, sau cum, sa trimita mai departe pachetele. Ruterele sunt capabile sa selecteze cea mai buna cale de transmisie si dimensiunile optime ale pachetelor. Functia de rutare de baza este implementata la nivelul stratului IP al stivei de protocoale TCP/IP, astfel orice host sau workstation care ruleaza  TCP/IP pe mai mult de o interfata pot, in teorie si de asemenea cu majoritatea implementarilor TCP/IP actuale, sa trimita mai departe datagrame IP. Totusi,  rutere dedicate asigura rutari mult mai sofisticate decat functiile minimale implementate de IP. Deoarece IP asigura aceasta functie de baza, termenul de ruter IP este adesea folosit. Alt termen, mai vechi, pentru ruter sunt “IP gateway,” “Internet
gateway” si “gateway.” Termenul gateway este acum utilizat pentru conexiuni la nivel mai mare decat cel al stratului internetwork. Un ruter se poate spune ca este vizibil IP. Adica, atunci cand un host trimite o datagrama IP unui alt hosy dintr-o retea conectata printr-un ruter, el trimite datagrama ruterului is nu direct hostului destinatie.

SDH

Synchronous Digital Hierarchy — standard international ITU-TSS pentru trasmisia pe fibra optica.

SONET

Synchronous Optical Network

SS7 Signaling System 7. SS7 este o arhitectura ce permite semnalizarea in afara benzii (out-of-band signaling) ce opereaza ca suport suplimentar pe durata stabilirii apelului asigurand taxarea, rutarea si functii pentru schimbul de informatie in cadrul retelei de telefonie comutate publice (PSTN).

VAS

Value Added Services

XNS 

Este un sistem de protocoale pe mai multe niveluri, asemanator TCP/IP. Desi dezvoltat de Centul de Cercatati de la Palo Alto (Palo Alto Research Center - PARC) al firmei Xerox, XNS sta la baza multor arhitecturi de retea de larga utilizare, incluzand Novell Netware, Banyan VINES si 3+ al firmei 3Com. 

© Cornel Mironel Niculae, 2004-2005

25-Mar-2008